مقالات مفید تاسیساتی و فنی استاد کار کرج

لوله‌کشی در ساختمان‌ها

لوله‌کشی در ساختمان‌ها

قسمتی از تاسیسات ساختمان لوله‌کشی در ساختمان ها می‌باشد.لوله‌کشی در ساختمان‌های در حال ساخت با لوله‌کشی با هدف بازسازی ساختمان دو موضوع کاملاً متفاوت هستند.

در ساختمان‌های تازه‌ساز با توجه به اینکه تاسیسات ساختمان از روی نقشه جلو خواهد رفت دست مهندس ساختمان در جایگذاری تجهیزات و وسایل بازتر می‌باشد ولی در بازسازی لوله‌کشی در ساختمان ها با توجه به محدویت‌های موجود دست مهندس طراح کمی بسته خواهد بود.

لوله‌کشی در ساختمان‌ها به دو بخش اصلی لوله‌کشی حمام و توالت و لوله‌کشی آشپزخانه تقسیم می‌شود. لوله‌کشی در ساختمان‌ها جهت لوله‌کشی حمام و دستشویی به لوله‌کشی آب گرم و سرد و فاضلاب احتیاج بوده و لوله‌کشی در ساختمان‌ها برای لوله‌کشی آشپزخانه به جزء لوله‌کشی فاضلاب و آب گرم و سرد به لوله‌کشی گاز هم احتیاج خواهد بود.

لوله‌کشی در ساختمان‌ها در بخش لوله کشی فاضلاب باید به گونه ای باشد که در آینده کمتر دچار گرفتگی و یا  نیاز به متخصص لوله بازکنی باشد.ولی در برخی از خانه‌ها اتاقی به اسم لاندری هم ساخته خواهد شد که هدف از آن قرار گرفتن ماشین لباسشویی می‌باشد. اما در بیشتر خانه‌های ایرانی ماشین لباسشویی در آشپزخانه قرار گرفته که از لحاظ طراحی معماری و زیبایی شناسی کاری کاملاً اشتباه است.

لوله‌کشی در ساختمان‌ها

لوله‌کشی در ساختمان‌ها در بخش لوله‌کشی آب ساختمان به روش مهندسی به جزء زیاد شدن بازدهی فشار آب موجب مصرف بهینه آب هم می‌شود. لوله‌کشی ساختمان در کل شامل تعبیه و یا بازسازی لوله‌های قدیمی، نصب پکیج و لوله‌کشی پکیج ، نصب پمپ فشار آب یا پمپ سیرکولار آب گرم ، نشت یابی لوله ، برطرف شدن رطوبت و تعبیه روشویی و قرار دادن کاسه توالت ایرانی یا فرنگی خواهد بود.

اگرچه نوسازی لوله‌کشی خانه هنگام بازسازی کلی می‌تواند باعث زیاد شدن فشار آب مصرفی و آب شوفاژ شود که این مسئله بازدهی شوفاژ در خانه را افزایش می‌دهد. از آنجایی که برای لوله‌کشی داخلی ساختمان اغلب لوله‌ی فلزی به قطر دو سانتی‌متری را به کار می‌برند بعد از مدتی زنگ زدگی و گرفتگی در لوله ، فشار آب را خیلی کم می‌کند. با عوض کردن و نوسازی لوله‌کشی ساختمان می‌توان در مصرف انرژی و زیاد شدن راندمان کمک زیادی نمود.

حتما مطالعه کنید
نصب توالت فرنگی و معایب نصب آن در حمام

لوله‌کشی ساختمان ها به سه زیر گروه اصلی بخش‌بندی می‌شود: لوله‌کشی آب، لوله‌کشی گاز و لوله کشی فاضلاب. هر کدام از این سه گروه اصلی احتیاج به دانش و مهارت جداگانه خواهد داشت.

لوله‌کشی در ساختمان‌ها در مورد لوله‌کشی آب پیاده‌سازی غیراستاندارد موجب کم شدن فشار آب و یا راندمان کم شوفاژ می‌شود. درباره‌ی لوله‌کشی گاز اجرای غیر استاندارد موجب نشر گاز در ساختمان و خطرهای ناشی از انفجار می‌شود.

در لوله‌کشی در ساختمان‌ها،درباره‌ی لوله‌کشی فاضلاب اجرای غیر استاندارد باعث تولید بوی بد در محیط ساختمان خواهد شد. به شکلی که راحتی ساکنان را به کلی سلب کرده و برطرف کردن بوی بد فاضلاب توالت تنها در صورت خراب شدن کلی کف دستشویی امکان پذیر می‌باشد به خصوص برای دستشویی‌های ایرانی.

نحوه لوله‌کشی در ساختمان‌ها

  • نحوه لوله‌كشی  فاضلاب

لوله‌های چدنی و اتصال‌های آن‌ها اغلب به شکل نر و مادگی تولید مي‌شوند.برای متصل کردن لوله به لوله، لوله را بايد به شکلی نصب نمود كه بخش مادگي در جهت جريان قرار بگیرد. پیش از اتصال واجب بوده كه سرها و به علاوه بدنه‌ی لوله‌ی چدنی از لحاظ شگستگي تست شود. چگونگی آزمايش از راه زدن ضربه‌های آهسته چكش كوچك امكان پذير می‌باشد.

حتی اگر لوله حاوی ترك جزئی هم بوده صداي ضربه‌ها به شکل بم كه اصطلاحاً صداي مرده چدن نام داشته شنيده خواهد شد. بعد از مطمئن شدن از سالم بودن لوله‌ها آن‌ها را كاملاً در يك محور در درون هم قرار می‌دهند. به نحوی كه به صورت خارج از مركز در مقایسه با يكديگر قرار نگيرند. بعد كنف ویژه لوله‌كشي را به شکل مارپيچ می‌بافند و به واسطه‌ی قلم مخصوص به درون شيار كوبيده و سرب ذوب شده را روي آن خواهند ریخت. سرب بايد حدود 5/2 سانيتي‌متر روي كنف ريخته شود تا دو سر اتصال‌ها به هم خوب محكم شوند.

حتما مطالعه کنید
بوی بد دستشویی در هنگام زمستان و بارندگی

لوله‌های پی وی سی فشار ضعيف هم اغلب به صورت نر و مادگي تولید خواهند شد. فرق اين لوله‌ها با لوله‌هاي چدني در اين بوده كه اتصال آن‌ها از طريق چسب می‌باشد و میان دو سر آن‌ها بعد از اتصال فضايي باقي نخواهد ماند.

ساخت لوله‌های سیمانی هم به لوله‌ی چدني شباهت داشته و میان اتصالات آن فضا باقي مي‌ماند. چگونگی لوله‌كشي كاملاً شبيه لوله‌هاي چدني است با اين تفاوت كه لوله‌ی سيماني نیازی به كنف كاري نداشته و به‌جاي سرب ملات ماسه سيمان را برای محكم شدن اتصالات به کار می‌برند. بریدن لوله‌هاي سيماني به واسطه‌ی قلم مخصوص گوه‌اي و چكش صورت خواهد گرفت.

 

نحوه لوله‌كشی  فاضلاب

  • نحوه لوله‌كشي آب

جهت لوله‌كشي با لوله‌ی گالوانيزه اول بايد ابعاد گوناگون ضروری را برای لوله‌كشي مشخص کرد و سپس دو سر لوله را در بین گيره‌ی ویژه لوله‌كشي قرار می‌دهند و به واسطه‌ی حديده سرهاي لوله‌ی بريده شده را رنده می‌کنند. آب بندي اين لوله‌ها به واسطه‌ی نوار پلاستيكي ویژه يا خمير و كنف لوله كشي صورت می‌گیرد. بعد لوله‌ها به واسطه‌ی اتصال‌های مناسب در مکان مد نظر نصب خواهند شد.

در لوله‌كشي با لوله‌ی پلاستيكي جامد اتصال‌های ویژه را مورد استفاده قرار می‌دهند. اما اگر لوله از گونه‌ی پلاستيك نيمه جامد و يا معمولي باشد به واسطه‌ی رابط‌هاي ویژه‌ای مي‌توان اتصالات لوله‌هاي مسي را به کار برد. در لوله‌كشي با لوله‌ی برنجي از شیوه‌ی جوشكاري بيشتر استفاده می‌شود.

يكي از اساسی‌ترین لوازم در شبكه‌ی لوله‌كشي سيفون می‌باشد. کارایی سيفون مثل شير يكطرفه‌اي بوده كه امكان تخليه‌ی آزادانه‌ی آب يا فاضلاب را از وسيله بهداشتي به شبكه فاضلاب مهیا می‌کند اما نمی‌گذارد گاز حاصل از فاضلاب وارد وسيله‌ی بهداشتي و محیط داخلي شود.

حتما مطالعه کنید
روش های خلاص شدن از شر سوسک های حمام و آشپزخانه

هر وسيله‌ی بهداشتي در لوله‌کشی در ساختمان‌ها به جزء آن‌ها كه سيفون سر خود می‌باشند بايد سيفون آب‌بند در نزديكي خود داشته باشند. پركن سيفون روي لوله آب سرد ظرفشويي آشپزخانه ، دستشویی‌ها و آبخوري‌ها نصب می‌شود. معمولاً آب اين نوع سيفون‌ها بخار شده و در نتیجه گاز فاضلاب و حشره‌های موذي از لوله فاضلاب به فضای ساختمان راه پیدا می‌کنند. شير پر كن سيفون اگر به شکل مناسب روي لوله‌ی آب سرد سوار و به سيفون يك كفشور متصل شود وجود آب تازه را در آب‌بند سيفون ضمانت خواهد کرد.

 

نحوه لوله‌كشي آب

  • نحوه لوله‌کشی گاز

لوله‌کشی در ساختمان‌ها جهت لوله‌کشی گاز ساختمان بهتر می‌باشد لوله‌ی بدون درز را مورد استفاده قرار داد. به علاوه اتصالات لوله‌ی بدون درز در دو گونه‌ی اتصال‌های رزوه‌ای و یا اتصال‌های جوش در بازار وجود دارد.

به عنوان یک پیشنهاد بهتر بوده که اتصال‌های لوله‌کشی گاز به صورت جوشی باشد و بعد از پایان کار حتماً در محل جوش با استفاده از آب و کف مورد ارزیابی قرار بگیرد تا از خطرهای احتمالی پیشگیری شود. به علاوه لازم بوده که بعد از پایان لوله‌کشی گاز نوار پرایمر به کار رود تا مانع از خوردگی لوله‌ی بدون درز در برخورد با سیمان و گچ شود. در حالتی که پرایمر کردن لوله گاز دشوار باشد و دسترسی به آن امکان نداشته باشد می‌توان از اسپری رنگ ویژه‌ی خوردگی لوله‌ی بدون درز استفاده نمود. به علاوه در محل اتصال لوله‌ی گاز به سرشیر گازی حتماً نوار تفلون را به کار ببرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Button